Visdomstænder – de behøver ikke gøre ondt

De fleste af os oplever på et tidspunkt, at visdomstænderne volder problemer og skal fjernes. Visdomstænder er en rest fra Stenalderen, hvor menneskets kost var langt grovere end den fint forarbejdede føde, de fleste af os spiser i dag. Dengang havde vi større munde og kæber, hvor der var plads til tænder, som kunne kværne maden. I tidens løb er vores munde blevet mindre, og de bagerste tænder derved gjort overflødige. Derfor vokser de heller ikke frem sammen med de andre tænder, når vores mælketænder falder ud.

Disse kindtænder, visdomstænder som de kaldes, forbliver skjult under tandkødet, fordi der simpelthen ikke er plads til dem i munden. Vi kan have op til 4 visdomstænder, 2 i overmunden og 2 i undermunden. Hos nogle vokser de aldrig frem og volder heller ingen gener, men forbliver tildækkede og usynlige livet igennem. Hos andre bliver visdomstænderne derimod til et ubehageligt problem, når de én efter én dukker frem i løbet af teenageårene eller de tidlige år af voksenlivet.

Hvordan fjerner man visdomstænderne?

Når visdomstænderne først begynder at stikke frem nede fra tandkødet, skal de i nogle tilfælde fjernes. Som regel er det bedst at vente til visdomstanden er vokset helt frem – så er den nemlig lettere at fjerne. Det er relativt simpelt at fjerne visdomstænder, som er vokset ud. De kan trækkes ud præcis ligesom almindelige tænder, og det er en nem og hurtig procedure. Til gengæld kan en visdomstand godt være længe om at bryde frem, og i visse tilfælde bryder den kun halvt frem, hvorefter den ligger og generer tandkødet, så der udbryder betændelse. I de tilfælde skal der et kirurgisk indgreb til for at fjerne tanden. Det er lidt mere kompliceret end blot at trække tanden ud, men med moderne, smertelindrende bedøvelse er det en smertefri behandling for patienten.

Leave a reply